Kasper 11 år – Diabetes 1 og Cøliaki
Foreningen Ønsk opfyldte Kaspers ønske om at få en Ipad. Den fik han juleaften og han blev MEGET glad for sin gave. Han har stadig svært ved at forstå at han faktisk har f
et en IPad. Kasper og hans familie ønskes et rigtig godt nytår.
Om Kasper på 11 år med Diabetes 1 og Cøliaki
Kasper fik i 2009 konstateret Diabetes 1 og kort tid efter fik han følgesygdommen cøliaki. Dette har bevirket at Kasper ikke må indtage mel produkter såsom hvede, byg, havre eller rug. Derfor har han altid sit eget mad med til fødselsdage og diverse lejligheder. Dagligt får Kasper målt sit blodsukker hver gang han skal spise, samt morgen og aften indtager han langtidsvirkende insulin. Dermed får Kasper 6 fingerprik og ca. 8 stik i mave/lår hver dag.
Kaspers ønske
Kasper ønsker sig rigtig gerne en Ipad 4.
Hvad er Diabetes 1 og Cøliaki?
Cøliaki er en kronisk tyndtarmssygdom, som også kaldes for gluten-intolerance eller gluten-sensitiv enteropati, da den udløsende faktor er kornproteinet gliadin, som i høj koncentration er indeholdt i gluten fra hvedemel, mindre mængder forekommer dog i mel, rug og byg. Sygdommen er delvis arvelig, dvs. at en person kan have anlæg for sygdommen, men der må være en udefra kommende faktor fx en infektion, for at sygdommen udvikler sig, da det ikke er alle med anlæg for sygdommen der i praksis får symptomerne. Symptomerne for cøliaki kan opstå i barnealderen, men mange får først symptomerne i teenageårene eller senere. Den kroniske sygdom er hyppig og der er ca. 5000 personer med cøliaki i Danmark.
Når en person med cøliaki indtager en kost med gluten, udløses en lokal immunologisk reaktion i tyndtarmsslimhinden, som medfører at overfladearealet mindskes og kroppens evne til at optage andre næringsstoffer nedsættes betydeligt. Under perioder med aktivitet i sygdommen, er det af samme årsag hyppigt at mælkesukker (laktose) heller ikke tåles.
Symptomerne
Symptomerne og deres sværhedsgrad kan variere meget fra person til person. Hos spædbørn er der ofte oppustet mave og tynde afføringer, samtidig med at barnets vækst kan aftage.
Der er en tendens til at symptomerne er lettere hvis sygdommen opstår senere i livet.
Hvis en person med cøliaki indtager en gluten fri kost vil symptomerne indenfor kortere eller længere tid gå helt i ro. Afføringen vil normaliseres, barnets vil indhente det tabte og den voksne vil atter tage på i vægt.
Symptomerne ved cøliaki i aktivitet er typisk rigelig tarmluft, tynde afføringer og underernæring. Undertiden ses dog også forstoppelse, nedsat blodprocent, vægttab, dårligt humør og ledsmerter.
Der kan læses mere om Diabetes 1 under Ea 3 års ansøgning