Ea 3 år – Diabetes 1
Det er så dejligt at kunne glæde Ea med besked om at hendes længeventet ønske nu kan gå i opfyldelse. Foreningen Ønsk har bevilget økonomisk støtte, så familien endelig kan komme igang med haveprojektet og få lavet en flot indhegning til deres dyr som Ea holder meget af at lege og snakke med. Vi håber så meget på at opfyldelse af dette ønske kan være med til at fjerne fokussen fra den svære tid med de mange hospitalsindlæggelser Ea har været igennem i år.
Om Ea på 3 år med Diabetes
Ea er en sød, livlig og sej pige på 3 år, der går i børnehave. Ea har fået konstateret diabetes 1 (sukkersyge), hvilket resulterer i, at hun dagligt får insulin, samt skal have målt sit blodsukker op til 8 gange dagligt. I forvejen døjer Ea med mange mavesmerter, som lægerne er i gang med at få analyseret. Ea blev indlagt den 19. december 2009, så julen blev ødelagt for hele familien og ikke mindst for Ea. Familien er nu ved at accepterer sygdommen og lærer hver dag at leve med den.
11. april får Foreningen Ønsk at vide, at Ea lige før påske blev indlagt igen og nu også fået konstateret Cøliaki, hvilken er en tilstand, hvor man har allergi for en del af bestanddelen gluten.
Eas ønske
Da Ea og hendes søskende er vilde med dyr, ansøges der om hjælp til, at få lavet en flot indhegning til diverse dyr, som de kan lege og snakke med. Derudover ønsker Ea sig et stort kravletårn med evt. svævebane i og en kæmpe indhegnet sandkasse, hvor Ea og hendes søskende kan hygge og lege sammen. Familien har pladsen og lidt af dyrene, men har ikke råd til udførelse af indhegning og materialet.
Hvad er diabetes?
Diabetes er en kronisk sygdom, hvor kroppens evne til at omsætte glukose (sukkerstof) er forringet. Det skyldes, at kroppen ikke producerer tilstrækkeligt insulin. Der findes flere forskellige former for diabetes
hvoraf type diabetes 1, som regel bliver diagnosticeret, når man er barn eller teenager. Man ved ikke, hvad der udløser type diabetes 1, og sygdommen kan derfor heller ikke forebygges.
Diabetes 1 opstår, når en autoimmun reaktion ødelægger betacellerne i bugspytkirtlen. Altså at kroppen producerer antistoffer mod sine egne celler, hvilket gør, at bugspytkirtlen holder op med at producere insulin eller ikke kan producere tilstrækkeligt. Injektionerne gives hver dag, og de fleste diabetikere har behov for flere insulininjektioner om dagen for at kunne kontrollere deres blodsukker.
Hvad er insulin?
Insulin er et livsvigtigt hormon, der dannes i bugspytkirtlen. Insulin er nødvendigt for, at glukose kan optages i kroppens celler, fra den mad vi spiser. Herudover hjælper insulin med til at omdanne og lagre glukose i leveren, ligesom den også hjælper med til at optage aminosyre i muskelcellerne.
Blodets indhold af glukose stiger ud over det normale, når bugspytkirtlen ikke producerer tilstrækkeligt insulin. De klassiske symptomer på diabetes 1 kan være;
• ekstrem tørst
• hyppig og store vandladninger
• mavesmerter, hovedpine og kvalme med opkastninger
• sukker i urinen
• træthed og svaghed
• nedsat vægttab og appetit (sult)
Følgesygdomme
Diabetes kan give skader på blandt andet hjertet, nyrerne, øjnene og følesansen i fødderne. Risikoen for at få følgesygdomme øges, jo dårligere blodsukkeret er reguleret og kan forringe livskvaliteten ganske alvorligt.
Kort om Cøliaki
Cøliaki også kaldet Glutenallergi er en kronisk, dvs. en livslang tyndtarmssygdom, som forekommer i tyndtarmens slimhinde. Dette kan fører til nedsat funktion af tarmen, hvorved man har svært ved at optage
ernæringsdele fra kosten som fx. vitaminer, mineraler, kulhydrater og fedt.
Symptomerne ved Cøliaki er typisk rigelig tarmluft, tynde afføringer og underernæring. Somme tider ses også forstoppelse, vægttab, træthed, dårligt humør, nedsat blodprocent og ledsmerter. Symptomerne vil indenfor kortere eller længere tid gå helt i ro, hvis der indtages en glutenfri kost.